Gratulerer med dagen til ølboksen!

Den “offisielle” bursdagen til ølboksen er 24. januar. Det er dagen i 1935 da Krueger’s Finest Beer og Krueger’s Cream Ale først ble solgt på boks i Richmond, Virginia.

Boksøl, boks, beer can
@bcca


American Can Company hadde konstruert en velfungerende ølboks, som i realiteten var klar allerede 14 måneder tidligere – rett før opphevelsen av forbudstiden (I USA varte forbudstiden fra 1920 og ut 1933. I Norge ble Brennevinsforbudet innført fra 1916, som ble innskjerpet av Hetvinsforbudet 1917–1923. Forbudets avskaffelse er det eneste eksempel i norsk historie på tilsidesettelse av en lov vedtatt ved folkeavstemning).

 

Alt som ACC trengte var et bryggeri som var villig til å ta det banebrytende steget fra flaske til boks.

Gottfried Krueger Brewing Company i Newark, New Jersey signerte kontrakt med American Can Company i november 1933. Ved slutten av den måneden hadde ølboks-entreprenørene installert en midlertidig bokselinje gratis og levert 2000 bokser som ble fylt med den 3,2% sterke Krueger’s Special Beer – det høyeste alkoholinnholdet som var tillatt på det tidspunktet. Avtalen var at bryggeriet kun skulle betale for bokselinjen om salget ble en suksess.
Krueger’s Special Beer ble dermed verdens første boksøl.

 

Boksøl, boks, beer can
@bcca

 

De 2000 boksene med øl ble gitt til trofaste Krueger-drikkere hvor så mange som 91% ga tommelen opp og 85% sa at det smakte mer som fatøl enn øl på flaske. Beroliget av denne vellykkede testen ga Krueger grønt lys for mer boksøl og resten er, som de sier, historie.

 

Boksøl, boks, beer can

Et bilde av to Krueger Special-bokser dukket opp i utgaven av Brewer’s News 28. desember 1933, men det er en veldig sjelden boks å få tak i for samlere

 

Boksen har sett flere evolusjonsstadier siden den gang fra flate lokk, via bokser med hals, lavprofil, høyprofil, bokser med kork og andre typer åpningsmekanismer.
I mars 1963 introduserte Pittsburgh Brewing Company sitt flaggskip øl Iron City Beer med ringåpner. Man satt fingeren inn i ringen, dro til og så var boksen «selvåpnet».
Selv om dette var en drøm for øldrikkere, var de små skarpe metallbitene et mareritt for dyrelivet og miljøet, så når Falls City Brewing Company fra Louisville, Kentucky i 1975 introduserte dratappen som ble sittende fast på boksen, var det en suksess vi fortsatt bruker den dag idag.

 

Boksøl, boks, beer can
@bcca


Så godt som all karbonert drikke på boks er nå med dratapp

 

 

2 kommentarer
    1. Det hadde vært artig hvis du også hadde laget en liten oversikt over den norske ølbokshistorien.

      1. Hei, Vidar!
        Takk for at du følger bloggen!

        Jeg får avsette tid til et besøk hos Norsk Hermetikkmuseum neste gang jeg er i Stavanger og få tilgang til arkivene på Teknisk Museum (som har “arvet” Ringnes sitt enorme arkiv).

        Tror det er et prosjekt man å legge ned endel tid for å finne historiene bak, men redd de også kan være lite myteomspunnede og mer enkel, billig og økonomisk bytte fra flasker i sin tid.

        Men god ide som jeg skal utforske litt videre 😉

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg