Ei lita historie om Weihenstephan og ølene deres

I forbindelse med lanseringen av Weihenstephan Korbinian i Norge, har jeg en kort historiefortelling om Weihenstephan og hvor ølet har fått sitt navn fra….

Da St. Korbinian etablerte benediktinerklosteret på en høyde i den tyske byen Freising i det herrens år 725, visste han lite om at han på en måte ville legge en grunnsten for bryggekunsten. Den første historiske referansen til brygging ved Weihenstephan kan spores til en humlehage i nærheten av klosteret i 768.

Klosteret på Weihenstephan-høyden har blitt plyndret, brent ned og lagt i ruiner av så vel ungarere, østerikere, franskmenn, som svensker. Og mellom plyndringene har det vært tre runder med pest, hungersnød flere ganger og et digert jordskjelv. Klosterets historie minner nesten om en scene fra en Monty Python film…

Det var i år 1040 at abbed Arnold med hell fikk lisens fra styresmaktene i Freising, slik at klosteret kunne brygge og selge øl. Dermed ble Weihenstephan Bryggeri født.

I 1803 ble det alle klosterplyndere hadde forgjeves forsøkt allikevel gjort, klosteret ble oppløst. Og det kun ved et pennestrøk. Derfor bruker Weltenburger tittelen “verdens eldste klosterbryggeri” (etablert i år 610, men bryggeriet er fra 1050), da det fortsatt er et fungerende kloster.
Selv om den bavariske staten tok alle Weihenstaphan-klosterets eiendommer, var det ikke før 1921 at de også ga bryggeriet sitt nåværende navn.

I dag er Die Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan kjent for sin innovasjon og dedikasjon til moderne bryggevitenskap. Weihenstephan erkjenner at det ikke er nok å lage godt øl, det må være enestående øl med jevn høy kvalitet. Dermed setter bryggeriet seg til den høyeste kvalitetsstandarden: Premium Bavaricum. Dette krever ikke bare flittige bryggerimestere og stramme bryggerprosesser fra de som følger denne filosofien, men et enhetlig tankesett som brukes og vedlikeholdes i alle komponenter i ølproduksjonen – fra lagringsanlegget via tapping til levering av sluttproduktet. Et team på over 300 ansatte er dedikert til å sikre at de høyeste standardene for brygging blir oppfylt hver dag for å produsere de prisbelønte ølene under navnet Weihenstephan.

Det er derfor ølet har fått navnet Korbinian. Den hellige Korbinian ble født i Frankrike mellom rundt 674 og døde i Freising 8. september mellom 724 og 730 (så kan man lure på hvor lang fødselen var og hvordan man vet presis dato, men at årstallet har seks års slingringsmonn).

På etiketten ser vi St. Korbinian og en Korbinianbjørn. Legenden forteller at en bjørn drepte Korbinians esel på en av pilgrimsreisene og som straff pakket Korbinian alle sakene sine over på bjørnen og tok den med til Roma. Det er noe å tenke på når man ikke får hunden til å sitte på kommando. Bjørnen inngår i Freisings våpenskjold

 

Weihenstephan Korbinian
Dobbelbock 7,4% 0,5l kr 59,40

©Lasse L

Farge: Klar, dyp kastanjebrun med offwhite skum

Aroma: Malt, fløtekaramell, tørket frukt, overmoden plomme, nybakt grovbrød

Smaker: Bak en søtlig og kremet maltbase med karamell og tørket frukt som svisker og fiken, ligger det høy, urter, brødskalk og vagt av sjokolade

 

Weihenstephan Kristall
Filtrert hveteøl 5,4% 0,5l kr 56,00

©Lasse L

Farge: Klar, lys gul med hvitt skum

Aroma: Lys malt, hvete, gress, banan og tutti frutti

Smaker: Frisk og fin. Igjen er det lyst malt og banan som går igjen, men noe karamell og mer bitterhet fra humlen her. Rene, friske smaker

Weihenstephan Kellerbier
Kellerbier 5,6% 0,5l kr 56,90

©Lasse L

Farge: Uklar, gyllen mot oransje og hvitt skum

Aroma: Lys malt, florale toner mot høy og gress

Smaker: Lett i starten, så kommer det en bitterhet som ligner brent karamell. Her er det lys malt, ørlite snev av sitrus ellers lett bitterhet fra humlen og karamell

PS! Kellerbier humlet med Hallertauer-Mittlefrüh og Hallertauer Rekord, som nesten ikke dyrkes lenger. Ble opprinnelig brygget for å markere 500-års jubileumet til Reinheitsgebot, brygget som en Märzen.

Weihenstephan Festbier
Märzen 5,8% 0,5l kr 58,00

©Lasse L

Farge: Klar, lys gyllen med hvitt skum

Aroma: Lys malt, lett sitrus, ristet brød og såpete

Smaker: Lyst malt, lett og fin bitterhet, noe sitrus og ristet brød. Ren og fin

Weihenstephan Vitus Weizenbock
Weisenbock 7,7% 0,5l kr 64,90

©Lasse L

Farge: Uklar, lys gyllen med hvitt skum

Aroma: Floral, honningmelon, sitrus, banan, lyst malt

Smaker: Relativt søtlig i starten. Mye lys malt, banan, melon, sitrus, høy og lys sirup. Noe nellik i bakgrunnen er det også. Fyldig og knallgod weisenbock

Weihenstephan Hefeweissbier
Ufiltrert hveteøl 5,4% 0,5l kr 49,90

©Lasse L

Farge: Tåkete, lys gyllen med hvitt skum

Aroma: Hvetekorn, høy, nellik, banan og tuttifrutti

Smaker: Lyst malt, hvete, nellik og banan som mest fremtredende. Røde epler og sitrus i bakkant. Kremete og fyldig. En klassiker av rang.

 

Ja, så finnes det alkoholfri versjon, men den tok jeg meg ikke tid til å smake. Hører gjerne fra deg i kommentarfeltet om du vil dele dine opplevelser med den alkoholfrie Weihenstephaneren 

2 kommentarer
    1. De har vel minst to alkoholfrie varianter, men det er hefeweissbier versjonen som er vanligst og den eneste av dem jeg har smakt. Den smaker overraskende bra til å være et alkoholfritt øl, den lukter som den skal av hvete, banan, sitrus frukt etc. og har en frisk og fruktig smak. Selvfølgelig er smaken lettere og kroppen tynnere enn originalen, men den er langt bedre enn en del andre tilsvarende varianter som mest av alt minner om at man bare har tynnet ut ølet med vann. Et godt alternativ dersom man skal kjøre eller jobbe med motorsag.

      1. Jeg fant bare en type og den gikk i gulvet, så gadd ikke stresse med å kjøpe ny, så publiserte heller bloggposten 😉

        Finner bare en type alkoholfri, men hvilken annen enn hefeweissen alkoholfri er tilgjengelig og hvor?

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg