Bygland Bryggeri Sveikadden Sterk

Bygland Bryggeri
Sveikadden Sterk

Gardsøl 8% 0,33l kr. 76,60

©J.E. Gundersen

Farge: Matt, gyllen med fint offwhite skum

Aroma: Lys malt, einer, fuktig skog, sitrus og fruktige toner fra kveiken. Snev av røyk, kanskje?

Smaker: Lys malt, fin sødme, lett syrlig fra sitrus, karamell, einer, høy og kjeks.
Appelsin, sitron, nybakt brød, barnåler og pepper kommer litt klarere frem når den får litt temperatur.

Ølet er så klart mesket inn med einerlåg, som gir ølet et hint av skog, og en behagelig mild bitterhet i ettersmaken. Selve maltbasen består av tre kornsorter: Bygg, hvete og havre. Det er for å gi ølet fin fylde og noe mer kompleksitet. En viss andel av byggmaltet er karamellmalt for å gjenskape noe av den karamelliseringen man får i tradisjonsøl som er kokt i mange timer. Det er moderat med humle, men Saaz gir en bitterhet med mild urteaktig og blomstret smak/aroma – som passer bra i et øl hvor det ikke skal dominere. Her skal nemlig kveiken til Sigmund Gjernes få utfolde seg. Derfor er ølet gjæret på 40(!) grader som får kveiken til å produsere estere av appelsin og krydder.

Dette ølet har en helt spesiell betydning for Bygland Bryggeri, både i navn og oppskrift. «Sveikadd» er et godt gammelt dialektord i Setesdal som betyr peppersvenn. Og lenge før Bygland Bryggeri ble en realitet tullet sjefsbrygger Torkjel og broren hans med å kalle øl for «Sveikadde» – kan du gje meg ein Sveikadde ti’ – sa de gjerne til hverandre.

Selv om Torkjel er vokst opp i Kristiansand, er begge hans foreldre fra Setesdal. Han var der nesten hver helg i barndommen, og føler sterk tilknytning til dalen. I Setesdal er de stolte av mange av de gamle tradisjonene som er blitt tatt vare på. Gårdsbrygging var et litt bortgjemt kapittel, mye pga pietismen som feide over dalen for 100-150 år siden. Men noen ildsjeler har brygget frem til våre dager – og jo mer Torkjel gravde i det – fant han ut hvor viktig ølbrygging egentlig hadde vært i mange hundre år. 

I 2017 for brygget han for første gang det som seinere skulle bli «Sveikadden Sterk», med einerlåg og Sigmund Gjernes-kveik. Han kunne ikke tro smaksløkene – hadde aldri smakt noe lignende – og det var helnorsk! Det var det som trigget han til å starte Bygland Bryggeri. 

Men først på markedet kom Sveikadden i butikkstyrke. Derfor ble det slik at de har navnet Sveikadden Sterk på polstyrke. Torkjel brygget dette ølet utallige ganger, med små justeringer hver gang, før han fant fram til det som til slutt ble det ølet som det er i dag – og fortsatt Torkjels personlige favoritt blant egne øl.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg