Bokanmeldelse – Chris Carberry “Alcohol In Space”

Alkohol har vært en betydelig del av den menneskelige sivilisasjonen, og har spilt roller i feiring, medisin og sosial binding. Når vi ser på romutforskning, lurer vi på hvordan alkohol passer inn i fremtiden vår utenfor jorden. Chris Carberrys bok, “Alcohol in Space,” utforsker dette spørsmålet.

Carberry bok “Alcohol in space”, som kom ut i 2019, starter med alkoholens historiske betydning opp gjennom årene i forskjellige ledende samfunn. Gudene Dionysus, Ra, Ninkasi og Ægir blir løftet frem for sin gudommelige drikkekraft, men Carberry forteller også om religionenes mindre hellige syn på ‘djeveldrinken’.
Alkoholens viktighet for utforskere og reisende opp gjennom tiden blir godt dokumentert og forfatteren  vurderer derfor også alkoholens potensiale i verdensrommet; The Final Frontier.
Han skriver utdypende om innsatsen fra produsenter, distributører og forskningsprosjekter for å gjøre alkohol i verdensrommet til en realitet, ikke bare for moro skyld, men som en del av forskning på alkoholens påvirkning på kroppen i vektløs tilstand og ikke minst for å gi bærekraftig liv for astronauter og fremtidige nybyggere. 

Det er interessant å lese om landbruk i verdensrommet, som avgjørende for å skape liv utenfor jorden: Et utenomjordisk landbruk står overfor utfordringer som mikrogravitasjon og begrensede ressurser. Carberry forteller om hvordan innovasjoner i landbruket, spesielt for alkoholproduksjon, kan bidra til å opprettholde liv i verdensrommet.

Det er ofte alkohol med i science fiction, om det er bøker, filmer eller andre medier. Der brukes det for en sosial sfære, et gjenkjennelig avbrekk fra virkeligheten eller for å vise misbruk og tap av kontroll.  Igjennom boken ser derimot Carberry på de virkelige mulighetene og utfordringene som alkohol i verdensrommet har. Han diskuterer sosiale aspekter, som astronauter som tar seg noen drinker, og undersøker praktiske og etiske bekymringer, inkludert effekten av alkohol på kroppen og romfartsorganisasjonenes politikk om alkohol.

Det er et eget kapitel dedikert til øl og ølbrygging i verdensrommet, med forskning på gjær og mikroorganismer i verdensrommet og hvordan det er gjort forsøk på å lage ‘Space beer’.

Carberrys bok, med et forord av Andy Weir, forfatter av «The Martian», kombinerer kunnskap med en hyllest til menneskets nysgjerrighet. Den gir et unikt perspektiv på fremtiden vår i verdensrommet, og fremhever de varige tradisjonene vi har i tillegg til drivkraften for tilpasning i ny miljøer. «Alcohol in Space» handler ikke bare om alkoholholdig drikke, den handler om å løfte den menneskelige kulturen inn i kosmos.

Boken kan bestilles hos Good Reads eller Amazon

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg