Atlungstad Brenneri Lasskjørerdram No.13

Atlungstad Brenneri
Lasskjørerdram No. 13
Akevitt 37,5% 0,7l kr 495,00
Varenummer: 12530601

©Lasse L

Farge: Klar, lys brungul

Aroma: Karve og appelsinskall ligger over alkoholen i starten, men krydderier som vanilje, anis, dill og korianderfrø ligger i bakgrunnen

Smaker: Fin sødme, godt fatpreg og varmende toner fra karve, anis, sitrus (spesielt appelsinskall), vanilje med noe kanel og korianderfrø der også. En fin snapsakevitt, men det skal kunne fint følge fet mat og en raus øl.


Rørosmartnan skulle i 2021 arrangeres for 168. gang i februar, men arrangementet utsettes til 2022 fordi martnan vanskelig lar seg forene med rådende smitteverntiltak. Atlungstad Håndverksdestilleri og Hedemarken lasskjørerforening har likevel valgt å lansere Atlungstads Lasskjører Dram 2021, for 13. gang.

Atlungstad Brenneri var et historisk oppmøtested for lasskjørere fra Hedmarken før de kjørte videre mot Røros. Produkter som korn, erter og lin vokste godt på flatbygdene ved Mjøsa, mens de var mangelvare i fjellbygda Røros. Dette gjorde at bønder fra Hedemarken hver vinter spente hesten for sleden og dro til Rørosmarten med varer.

Hedemarken Lasskjørerforening har holdt liv i tradisjonen og har som formål å ivareta historien om lasskjøring fra Hedemarken med lokale landbruksprodukter, hester, kjøreredskaper, klær, mat, skysstasjoner og ferdselsårer. Og Lasskjørerdrammen var naturligvis med på lasset, både for hyggens skyld og for å varme kroppen under den kalde reisen mot Røros.

I år blir det dessverre ingen ferd mot Røros, men Atlungstad er stolt formidler av lasskjørertradisjonen og lanserer derfor likevel Atlungstads Lasskjører Dram 2021.

Atlungstad er Norges eldste brenneri som fortsatt er i drift.
I 1855 gikk en rekke gårdbrukere i Stange sammen om å stifte Atlungstad Brænderi. Rent vann var viktig i flere av brenneriets prosesser. Derfor ble fabrikken lagt ved utløpet av Fjetreåa på Nedre Atlungstads grunn. Beliggenheten ved Mjøsa var også viktig for å lette varetransporten, som helst foregikk til vanns, og brenneriet var et av landets ledende i siste halvdel av 1800-tallet og fram til avviklingen av spritproduksjonen i 2008.


I 2013 ble Atlungstad brenneri opprettet som industrielt kulturminne, og produksjonen startet opp igjen i 2014.
Atlungstad Håndverksdestilleri holder til i Atlungstad Brenneris historiske lokaler og driver med småskalaproduksjon av norsk akevitt og andre brennevinstyper.

På guidede turer i destilleriet kan du følge prosessen fra poteten kommer inn i bygget og til de edle dråpene er tappet på flasker. Her brukes alle sanser i autentiske omgivelser og skaper gylne opplevelser.

 

Les også:

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg