490 år siden akevitten kom til Steinvikholmen

Atlungstad Brenneri- og håndverksdestilleri
Steinvikholm Aquavit
Akevitt 40% 0,70l kr 499,90

Farge: Klar, lys gyllen

Aroma: Karve, appelsin, fennikel, vanilje, tropisk frukt, røyk og eikefat

Smaker: Fin, varmende alkoholsting hvor de fruktige tonene fra appelsin og tropisk frukt kommer frem tidlig før de krydrede tonene av karve og fennikel sniker seg inn. Røyksmaken, karamell og eikefatene gir en annerledes opplevelse av en akevitt og gjør Steinvikholm til en unik liten sak.
Det er brukt norsk malt fra Stjørdal som har gitt røyktoner fra ore ved.

13. april 1531 fikk Norges siste katolske erkebiskop Olav Engelbrektsson en flaske akevitt levert til Steinvikholm slott. Flaska var en gave fra lensherre Eske Bille i Bergen og med den fulgte et brev som beskriver «nogit Watn som kallis aqua vite».

Dette er den tidligste forekomsten av akevitt i skriftlige kilder i Norge og derfor har Eske Bille blitt utnevnt til produsent av det første norske brennevinet. Nesten 500 år senere, feirer vi «akevittens dag» nettopp på den 13.april.

Steinvikholm Aquavit ble lansert etter initiativ fra Stjørdal Næringsforum i 1999 og i år kom akevitten med en ny, elegant etikett.

 

Atlungstad er Norges eldste brenneri som fortsatt er i drift. I 1855 gikk en rekke gårdbrukere i Stange sammen om å stifte Atlungstad Brænderi. Rent vann var viktig i flere av brenneriets prosesser. Derfor ble fabrikken lagt ved utløpet av Fjetreåa på Nedre Atlungstads grunn. Beliggenheten ved Mjøsa var også viktig for å lette varetransporten, som helst foregikk til vanns, og brenneriet var et av landets ledende i siste halvdel av 1800-tallet og fram til avviklingen av spritproduksjonen i 2008. I 2013 ble Atlungstad brenneri opprettet som industrielt kulturminne, og produksjonen startet opp igjen i 2014

 

Sjekk også ut Akevittpodden fra Norske Akevitters Venner

2 kommentarer
    1. Hei,
      Synd artikkelen ikke har med en av de viktigste elementene, norskprodusert malt fra Stjørdal med et godt bidrag av røyktoner fra ore ved. Hvor den tropiske frukten kommer fra vites ikke.

      1. Hei, Halvor!
        Det var fordi at jeg en gang i natt tenkte jeg skulle være enda mer nerdete og finne ut om dette var malt fra Bonsak eller om det var gårdmalt fra Roar Sandodden eller Morten Granås som leverer Stjørdalsmalt til brygging av øl hos Alstadberger, Klostergården og Dånnåbakken.

        Gikk dessverre i glemmeboka imorges, men har lagt til din oppdatering nå 😉

        Takk for innspill og hjelpen!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg