Negroni er en av mine favorittdrinker.
Gjerne som en aperitif før en middag på restaurant, men denne enkle, men sofistikerte tre-like-deler drinken er også en følgesvenn en sen aften i sofakroken.
Orson Welles skrev “The bitters are excellent for your liver, the gin is bad for you. They balance each other” om Negroni.
Elsket og hatet, som den er, har den gått igjennom noen transformasjoner for å bli til andre drinker, enn den ‘originale’ gin-baserte drinken.
Jeg skriver ‘originale’, da Negroni trolig bare var et av navnene for en versjon av drinkene Milano-Torino eller Americano; søt vermuth, Campari og soda.
I 1920-årene var navnet Campariete på en drink hvor man blandet 2 deler gin, 1 del vermuth og 1 del Campari, før man finner navnet Campari mixte for drinken med like deler sprit, hetvin og bitter.
Nærmere andre verdenskrig hadde navnet Negroni fått feste og versjoner med bourbon (Boulevardier), vodka (Negroski), rug whiskey (Old Pal), tequila (Agavoni) osv osv.
De siste årene har Negroni Sbagliato vært populært, hvor ginen er byttet ut med Prosecco.
Under årets juleakevittsmaking kom Brennevinsgrova sin Juleakevitt, med sine appelsinfokuserte smaker, opp som en akevitt som ville passe bra i drinker.
Mitt forslag var da Negroni som absolutt tåler sitrustonene. Og siden pappahumoren tydligvis er i anmarsj, ble Grova og Negroni til Negrova.
Det tok ikke lang tid før drinken måtte prøves ut og en smilende ‘skaper’ mente han hadde truffet innertier.
Selv om jeg ikke akkurat har oppfunnet en drink, da akevitt istedet for gin i en Negroni ikke kan sies er nytt, har jeg ingen problem med å påta meg ansvaret for denne versjonen og ikke minst navnet; Negrova. Om ikke det er bevis nok for at alkohol kan være bra for deg, så vet ikke jeg… :p
Negrova
3 cl Brennevinsgrova Juleakevitt (kommer i både i vanlige 50cl flasker til 450 kroner og nye, søte 20cl flasker til 200 kroner)
3 cl Campari bitter (50cl til 299,90 eller 70cl til 399,90)
3 cl Carpano Classico (75cl til 289.90 eller 100cl til bare ti kroner mer 299,90)
– Ha is i et tumbler eller Old Fashioned glass.
– Hell ingrediensene over isen i glasset.
– Rør i ca 10-15 sekunder.
– Pynt med en appelsinskive.
– Nyt!
PS! Om du virkelig skal unne deg en god Negroni, så får du en ny dimensjon om du bruker Carpano Antica Formula som kommer på altfor små 37,5cl flasker til 209,90 eller en passende 100cl flaske til 429,90.
Carpano Antica Formula er uansett verdt å unne seg om man liker rød, søt vermuth.
Photo by
LasseL
Sophia Sideri on Unsplash