Atlungstad Klippfisk Aquavit

Dagens klippfiskhåndverk går tilbake til 1600-tallet. Ved siden av å være en svært viktig eksportvare for Norge, så blir klippfisk mer vanlig også i norske husholdninger. På nordmenns feriereiser sydover møter vi mange flotte klippfisksretter. Klippfisknæringen også var vår første fiskeindustri med arbeidsplasser for kvinner.

Det var derfor naturlig for oss i Atlungstad Håndverksdestilleri og hedre den norske klippfisken ved å lage en akevitt som skal passer til de tradisjonelle klippfiskrettene.

Atlungstad Klippfisk Aquavit er utviklet i samarbeid med klippfiskprodusenten Dybvik, som feirer deres 100-års jubileum i 2023.

Dybvik har gjennom sin 100-år lange erfaring innen klippfiskproduksjon latt håndverket gå i arv gjennom tre generasjoner. Deres produkter har blitt eksportert til alle verdens hjørner preget med sitt varemerke Juanito Bacalao. Klippfisken deres er viden kjent for sin utsøkte kvalitet i eksportmarkedene og i 2023 feier de sitt 100 års jubileum.

 

Atlungstad Brenneri og Håndverksdestilleri
Klippfisk aquavit
Akevitt 38% 0,5l kr 419,90

Farge: Klar, lys gyllen
Aroma: Karve, fennikelfrø, pepper, sitrus, kruspersille og snev av anis
Smaker: Starter mildt, men så kommer et varmende alkoholisk drag og løfter krydderiene opp i munn og svelg, før det forsiktig svinner hen.
Det er lune toner av krydderdestillatet som gjør at akevitten greier en bacalao, men også mildere retter med klippfisk hvor feks bacon, bakte rotfrukter eller fløtebaserte sauser kommer inn.
Her er det også såpass føyelige kryddertoner at denne kan funke godt til skalldyr, spesielt for de som er glad i akevitt, men ikke er så glad i dill som ofte preger sommerakevittene.

 

 

Mer om Atlungstad Brenneri og Håndverksdestilleri: 

Atlungstad er Norges eldste brenneri som fortsatt er i drift. I 1855 gikk en rekke gårdbrukere i Stange sammen om å stifte Atlungstad Brænderi. 

Rent vann var viktig i flere av brenneriets prosesser. Derfor ble fabrikken lagt ved utløpet av Fjetreåa på Nedre Atlungstads grunn. Beliggenheten ved Mjøsa var også viktig for å lette varetransporten, som helst foregikk til vanns, og brenneriet var et av landets ledende i siste halvdel av 1800-tallet og fram til avviklingen av spritproduksjonen i 2008.  

I 2013 ble Atlungstad brenneri opprettet som industrielt kulturminne, og produksjonen startet opp igjen i 2014.  

Atlungstad Håndverksdestilleri holder til i Atlungstad Brenneris historiske lokaler og driver med småskalaproduksjon av norsk akevitt og andre brennevinstyper. Vi er stolte av å kunne videreformidle den nasjonale kulturarven gjennom vår kunnskap om og lidenskap for godt håndverk. 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg