Atlungstad Håndverksdestilleri Telemark aquavit

Norske tradisjoner på flaske

I juli lanserte Atlungstad Håndverksdestilleri Telemark aquavit, inspirert av de gamle brygge- og brennevinstradisjonene.  Akevitten er tuftet på gamle, norske håndverkstradisjoner, noe flaskens utseende også bærer godt preg av. 

©Lasse L

Atlungstad Håndverksdestilleri er stolte av å kunne videreformidle den nasjonale kulturarven, både gjennom sin håndverksproduksjon av norsk brennevin og gjennom utformingen av flaskene.

Etiketten til Telemark akevitt er formgitt av Telemarks store rosemaler Geir Kåsastul. Han har malt siden han var 6 år gammel og maler fortsatt etter samme prinsipp som rosemalerne gjorde på 1700- og 1800-tallet.

Kåsastul har fått en rekke førstepremier fra handels- og landbruksmessa Dyrsku’n, og er også godt kjent for sitt arbeid på «Stavsro» i Tuddal. Han fikk også stimuleringsprisen fra Dyrsku’n i 2011.

 

Telemark akevitt er en smaksrik akevitt og innslag av karve, fennikel, einer og noe røkt malt. Eineren kommer fra briskelåg, som er avkok av einebar (einerlåg mer kjent innen ølbrygging, men der er det einebar og einebær med) og røyken fra tørkingen av den spirede malten.  Dette er tradisjonelle smaker en finner i de gamle brennevinene. 

Akevitten er godt avrundet og kan drikkes alene, gjerne når en ønsker noe godt i glasset foran peisen på hytta.

 

Atlungstad Brenneri og håndverksdestilleri
Telemark Aquavit
Akevitt   40%   Sukker 10g/l   0,5l   kr 399,90 

Bestillingsnummer: 14525402

Farge: Gyllen
Aroma:
Varm og kraftig karvearoma. Bak gjemmer det seg noe karamell, fennikel, vanilje, bark og fuktig skog. Fin sødme.
Smaker:
Kraftig anslag av karve, fennikelfrø, bark og alkohol. Det er en underliggende søtlig røyksmak, som kan minne om en søtlig pipetobakk. Karve og fennikel kommer tilbake i ettersmaken.
Krydderdestillatet er veldig potent og det røsker godt med fennikelen og karven, samt det fine røykpreget som er der, men savner kanskje at briskelågen var mer fremtredende. Allikevel er det en akevitt med stor personlighet, for ikke å snakke om en vakker etikett å ha på hylla.

 

 

Mer om Atlungstad Brenneri og Håndverksdestilleri:

Atlungstad er Norges eldste brenneri som fortsatt er i drift. I 1855 gikk en rekke gårdbrukere i Stange sammen om å stifte Atlungstad Brænderi.

Rent vann var viktig i flere av brenneriets prosesser. Derfor ble fabrikken lagt ved utløpet av Fjetreåa på Nedre Atlungstads grunn. Beliggenheten ved Mjøsa var også viktig for å lette varetransporten, som helst foregikk til vanns, og brenneriet var et av landets ledende i siste halvdel av 1800-tallet og fram til avviklingen av spritproduksjonen i 2008.

I 2013 ble Atlungstad brenneri opprettet som industrielt kulturminne, og produksjonen startet opp igjen i 2014.

Atlungstad Håndverksdestilleri holder til i Atlungstad Brenneris historiske lokaler og driver med småskalaproduksjon av norsk akevitt og andre brennevinstyper. Vi er stolte av å kunne videreformidle den nasjonale kulturarven gjennom vår kunnskap om og lidenskap for godt håndverk.

Les mer Atlungstad Håndverksdestilleri her

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg