Kirken Notre-Dame du Val-Dieu ble grunnlagt i 1216 av nederlandske munker på vandring.
Ifølge legenden var dalen så ugjestmild at den hadde kallenavnet “Djevelens dal”. Da munkene slo seg ned der derimot, kalte de den for Guds dal, eller Val-Dieu, som også ga navn til klosteret.
Bryggerivirksomheten var opprinnelig knyttet til behovet for å gjøre vannet i klosteret drikkbart, men i 1997 startet de med kommersiell brygging.
Allikevel er området kjent for sine rene kilder, så vannet som brukes i ølproduksjonen kommer fra Gileppe-demningen, som ligger under to mil fra kjente kildevann som Spa, Chaudfontaine og Bru.
Etter å ha studert ulike fermenteringer i årevis, finpusset munkene ølbryggingen og utviklet spesielle oppskrifter. Ølene er fortsatt inspirert av munkenes originale oppskrifter og lagres i 6-8 uker for å utvikle smakene de vil ha og etterfermenteres på flaske.
Val-Dieu promoterer seg som det eneste klosterbryggeri hvor det fortsatt bor et kristent samfunn, men Braxatorium Parcensis i Heverelee utenfor Leuven, har siden 2017 brygget ved Abdij van Park, i det gamle bryggerrommet på klosteret datert til 1441, som må kunne sies er minst likestilt med Val-Dieu.
Du finner mer informasjon om Val-Dieu klosteret og bryggeriet her.
Brasserie de l’Abbaye du Val-Dieu
Val-Dieu Blonde
Blonde 6% 0,33l kr 56,90
Aroma: Lys malt, sitrus mot sitron, høy og lette florale toner
Smaker: Mer florale toner i smaken, de klassiske belgiske gjærtonene er mer fremtredende de også. Sitrusen har gått fra å være litt syrlig sitron til en varmere tone og maltet ligger under som en fin støttepilar.
Lys og fin matøl til litt lettere retter.
Lasse L 7,25/10 Untappd 3,45
Brasserie de l’Abbaye du Val-Dieu
Val-Dieu Hop
Blonde IPA 5,5% 0,33l kr 59,90
Aroma: Myk og fin aroma av lyst malt, sitrus, eple, høy og lette, florale toner fra gjæret
Smaker: Milde smaker også. Lett og ledig blonde ligger som base med sitt lyse malt- og florale gjærpreg, lette humletoner mot sitrus.
Lettdrikkelig, lett humlet blonde.
Lasse L 6,5/10 Untappd 3,51
Brasserie de l’Abbaye du Val-Dieu
Val-Dieu Brune
Dubbel 8% 0,33l kr 64,90
Aroma: Karamellmalt, kandissukker, belgisk gjær, tørker frukt og krydrede toner
Smaker: Sødmefull maltbase med mørk sirup, kandissukker, tørket frukt mot fiken, noe banan og nybakt grovbrød. Igjen er det et spennende krydderspill her. De belgiske gjær tonene gjør den lett floral i tillegg. God dubbel.
Lasse L 8,5/10 Untappd 3,50
Brasserie de l’Abbaye du Val-Dieu
Val-Dieu Triple
Triple 9% 0,33l kr 66,90
Aroma: Lett aroma mot det florale, belgiske gjæret, høy, korander og hint mot honing
Smaker: Fint, pepperaktig krydderpreg med toner av korianderfrø liggende under. Høy, lyst malt, havregrøt, sitrus og stenfrukt. Florale toner fra gjæret.
Herlig tripel
Lasse L 9/10 Untappd 3,67
Brasserie de l’Abbaye du Val-Dieu
Val-Dieu Grand Cru
Quadruppel 10,5% 0,33l kr 75,90
Aroma: Lett røstet malt, kandissukker, marsipan, florale gjærtoner, hint av banen og fint krydderspill
Smaker: Fin sødme med mørk sirup, floral gjær, tørket frukt og varm sitrus som mest fremtredene. Den har elementer mot søt kaffe og kakaso, men det er noe litt syrlige tendenser man kjenner igjen fra tørket frukt, som er meget kledelig her. Middels fylde. Godt gjemt alkohol. Man finner quad med mer fylde og svulstige smaker, men denne er velbalansert og man kan fylle glasset igjen og fortsette å nyte, der mange andre quadrupler bare blir for søte og mektige for en runde til.
Lasse L 9/10 Untappd 3,76