Nøgne Ø Close to the edge

Nøgne Ø/ DeMolen
Close to the Edge

9,5% 0,75l kr. 230,10

©Lasse L

 

Farge: Kaffebrun (egentlig rødbrun, men ser ut som dyp mørk brunsvart når glasset er fyllt), lett beige skum som er veldig flyktig

Aroma: Mørk malt, lett syrlighet som minner om (billig) balsamico, kaffe, sjokolade, karamell og ørlite grann funk

Smaker: Lett syrlighet fra en fløyelsmyk stout som ligger i bunn. Kaffe, plomme, solbær, lakrisrot, sjokolade, lær og hint av lagret balsamico gjennom den mørke malten.
Her skjer det mye, men sanseinntrykket spiller deg et lite puss fordi man forventer den søtlige balanseringen av det kraftige maltkicket som vanligvis kommer med en gang, men her tar den en u-sving og leker heller med sansene som plukker opp surhet (metaforisk sett, da vi har lenge visst at reseptorene ikke er inndelt slik vi «lærte på skolen», men det er en helt annen bloggpost…).
Der endel stouts
med villgjær får en veldig skarp og besk surhet, er Close to the edge mer subtil og bevarer endel av karakteristikken fra stouten som ble brygget.


Det som er ekstra spennende med slike spontanfermenterte mørke øl, er at de ikke blir laget så ofte. I tillegg er det veldig ofte man tilsetter frukt og bær i slike stouts, men det er ikke tilfelle her.
For min egen del blir dette også som en liten historisk vandring, da man trolig hadde «bare» slike sure stouts før i tiden pga mangel på kjøling og ikke minst kunnskap om oppbevaring.

Close to the edge ble brygget hos Nøgne Ø og var det første ølet som ble overført til deres coolship (tenk gedigent plaskebasseng, om du ikke vet hva et coolship er) for fermenteringen til å starte og deretter lagret i 20 måneder på stålfat.

2 kommentarer
    1. Takk, Stig!

      Rolv fra Bergenbeerblog.no og jeg ville gi litt tilbake til norske håndverksølbryggerier for alle de gode stundene de har skjenket oss.

      Det er tøffe tider i bransjen, så det minste to ølinteresserte kokker kunne gjøre for å hjelpe på salget, var å bruke våre trente smaksløker er til å promotere norske håndverksøl som er tilgjengelig for andre å nyte.

      Vi vil fortsette å lage daglige bloggposter så lenge denne krisen vedvarer, men vi kommer selvfølgelig til å fortsette å skrive om øl etter dette også. Bare på et mer nyrevennlig frekvens 😉

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg