Vanlig akvavit – Smaken av svensk sommer

Reklame | Arcus

Smaken av svensk sommer

Akevitt er i vinden som aldri før og utvalget av norske akevitter på polet er større enn noen gang. Men få nordmenn kjenner til smakene som kjennetegner akevittradisjonene i de andre nordiske landene. Derfor kommer det nå en nyhet som skal introdusere oss nordmenn for den svenske «akvavitkulturen».

 

Vanlig Akvavit er en klassisk krydret svensk snaps til en rimelig pris.  Den er en mild akevitt-type som fungerer som en god introduksjon til deg som ønsker å utforske den svenske snapskulturen. Det er Arcus, Norges største produsent av brennevin, som står bak denne akevitten i klassisk svensk stil. Den fyldige smaken av citrus, fennikel og karve er perfekt tilpasset nordiske sommerretter som sild, sjøkreps, reker og gravlaks.

 

 – Vanlig Akvavit baserer seg på de populære og verdsatte smakene man finner i svensk akevitt, men med en moderne tvist. Den smaker som en tradisjonell svensk snapstype, med subtile toner av karve og fennikel –  en smak som mange nordmenn nok vil kjenne igjen å like. Den rene og ukompliserte smaken gjenspeiles av flaskens minimalistiske nordiske design, sier Alexandra Wacthmeister, kategorisjef i Arcus

 

Nordiske forskjeller

Akevitt har lange tradisjoner i hele Norden, men med lokale forskjeller. Felles for akevitt er at det er en beskyttet tittel, og den som lages i Norden må være basert på nøytral jordbruksetanol og smaksatt med enten karve eller dill. Norsk akevitt skiller seg fra svensk og dansk ved at den er laget på poteter, smaksatt med karve og lagret på eikefat. Den klassiske svenske akevitten er som regel basert på hvetekorn og smaksatt med fennikel i tillegg til karve og/eller dill. I motsetning til norsk fatmodnet akevitt som helst skal serveres romtemperert, nytes Vanlig Akvavit best avkjølt.

 

Temperaturen ved servering er viktig. Norsk fatmodnet potetakevitt(er) serveres best rom-temperert for å gi smaken anledning til å blomstre. Blank akevitt, derimot, anbefaler jeg å servere avkjølt. En elegant måte å servere Vanlig Akvavit på er å sette glassene i fryseren og holde akevitten i kjøleskapet før servering. Da får du en oppfriskende smaksopplevelse samtidig som den blir tilstrekkelig temperert slik at urtene får rom til å gi akevitten sin fulle karakter, sier Wacthmeister.

 

Historien til svensk snaps

Midtsommer er svenskenes største og mest tradisjonsrike høytid, der akevitten har en naturlig plass ved bordet. Det svenske «sildebordet» er en tradisjon som stammer fra 1500-tallets brennevinsbord. I tiden før motorisert transport var det gjerne slik at gjestene ikke alltid kom til samme tid. En liten matbit med ost og sild og diverse tilbehør, i tillegg til brennevin, sørget for god stemning før middagen ble servert. Brennevinet som fantes på denne tiden var av ganske lav kvalitet og ble krydret delvis for å skjule den dårlige smaken, men også av medisinske årsaker. I dag krydrer man akevitten fordi det er godt, og fordi det passer så bra til den nordiske maten.

 

 

 

Vanlig Akvavit er tilgjengelig i vinmonopolets bestillingsutvalg fra 4. mai 2018.

 

§  Vinmonopolnummer: 10059401

§  Pris: 294,90kr

§  Alkohol: 37,5%

§  Volum: 70cl

#akvavit #vanliigakvavit #akevitt #aquavit #arcus #sommer #sild #drikkekultur #lassel

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg