Bokanmeldelse – Chris Carberry “Alcohol In Space”

Alkohol har vært en betydelig del av den menneskelige sivilisasjonen, og har spilt roller i feiring, medisin og sosial binding. Når vi ser på romutforskning, lurer vi på hvordan alkohol passer inn i fremtiden vår utenfor jorden. Chris Carberrys bok, “Alcohol in Space,” utforsker dette spørsmålet.

Carberry bok “Alcohol in space”, som kom ut i 2019, starter med alkoholens historiske betydning opp gjennom årene i forskjellige ledende samfunn. Gudene Dionysus, Ra, Ninkasi og Ægir blir løftet frem for sin gudommelige drikkekraft, men Carberry forteller også om religionenes mindre hellige syn på ‘djeveldrinken’.
Alkoholens viktighet for utforskere og reisende opp gjennom tiden blir godt dokumentert og forfatteren  vurderer derfor også alkoholens potensiale i verdensrommet; The Final Frontier.
Han skriver utdypende om innsatsen fra produsenter, distributører og forskningsprosjekter for å gjøre alkohol i verdensrommet til en realitet, ikke bare for moro skyld, men som en del av forskning på alkoholens påvirkning på kroppen i vektløs tilstand og ikke minst for å gi bærekraftig liv for astronauter og fremtidige nybyggere. 

Det er interessant å lese om landbruk i verdensrommet, som avgjørende for å skape liv utenfor jorden: Et utenomjordisk landbruk står overfor utfordringer som mikrogravitasjon og begrensede ressurser. Carberry forteller om hvordan innovasjoner i landbruket, spesielt for alkoholproduksjon, kan bidra til å opprettholde liv i verdensrommet.

Det er ofte alkohol med i science fiction, om det er bøker, filmer eller andre medier. Der brukes det for en sosial sfære, et gjenkjennelig avbrekk fra virkeligheten eller for å vise misbruk og tap av kontroll.  Igjennom boken ser derimot Carberry på de virkelige mulighetene og utfordringene som alkohol i verdensrommet har. Han diskuterer sosiale aspekter, som astronauter som tar seg noen drinker, og undersøker praktiske og etiske bekymringer, inkludert effekten av alkohol på kroppen og romfartsorganisasjonenes politikk om alkohol.

Det er et eget kapitel dedikert til øl og ølbrygging i verdensrommet, med forskning på gjær og mikroorganismer i verdensrommet og hvordan det er gjort forsøk på å lage ‘Space beer’.

Carberrys bok, med et forord av Andy Weir, forfatter av «The Martian», kombinerer kunnskap med en hyllest til menneskets nysgjerrighet. Den gir et unikt perspektiv på fremtiden vår i verdensrommet, og fremhever de varige tradisjonene vi har i tillegg til drivkraften for tilpasning i ny miljøer. «Alcohol in Space» handler ikke bare om alkoholholdig drikke, den handler om å løfte den menneskelige kulturen inn i kosmos.

Boken kan bestilles hos Good Reads eller Amazon

Fjølprat – Øl og bakverk på Tapp & Kork

Jeg var i Molde nylig og deltok på Fjølprat hos Tapp & Kork som en av vertene for aftenen.
Bryggeripuben i Rosenes by hadde invitert sine gjester til arrangementet Fjølprat- Øl og bakeverk hvor de hadde invitert inn Nanna Kristine Jensen og Guðjón Andri Rabbevåg Reynisson i tillegg til undertegnede til å lose gjestene gjennom bakverk og kaffe fra Den Gode Smak, brød fra Fole Godt, samt øl fra Tapp & Kork sitt utvalg.

Nanna er utdannet kokk, er en meget engasjert smaksentusiast, så det var naturlig å kalle kafeen og delikatessebutikken hun eier og drifter Den Gode Smak. Den ligger i handlesenteret Moldetorget og er vel verdt et besøk når man er i byen. Med sin spennende lunsjmeny, stort utvalg av kaffe og te, samt påsmurt, kaker og annen drikke, er det noe for alle og med flott utsikt i tillegg.

Guðjón har jobbet på T&K siden 2020 og tok nylig over som bestyrer på Storlihytta. Han er innovativ og engasjert i øl, mat og ikke minst kaffe, som man aboslutt vil få merke når han fritt spillerom på den fjonge ‘turisthytta’ i Moldemarka.
Vakker natur og gode smaker er å finne her også.

En lærerik opplevelse for alle

50 gjester stilte blide og nyskjerrige opp til smakingen i andre etasje til puben i Storgata. Noen av gjestene var så ivrige at de hadde inntatt både mat og drikke før vi i det hele tatt kom oss igang!

Nanna fortalte om sine bakverk, Guðjón ga oss en god innsikt til kaffen og jeg utdypet meningen med hvorfor øl er en god partner til mat, i tillegg til hvorfor vi hadde plukket nettopp disse ølene til bakevarene som var laget over gata.

Jeg er ikke en kaffedrikker selv til vanlig, men det er spennende å smake de forskjellige karakteristikkene i kaffen, samt hvordan disse fungere i kombinasjon med øl og bakverk.

Og så, til menyen!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brownie med kremost marmorering

Blue Sombrero
Duckpond Brewing

Triple Fruited Gose med blåbær og vanilje
4,7%

Ideen er å ta bort problemet med å finne drikke til brownie/sjokoladekake og å slippe lage coulis eller marinerte bær.
Her får du coulis i glasset, kaka på tallerkenen og en herlig kombinasjon man allerede kjenner, men servert på en annen måte.

Kald blir ølet litt for syrlig og beskt til brownien, men vi lot den få temperert seg hvor syrligheten avtar litt og frukten får mer fylde, slik at det ble en herlig match av friske bær og dyp sjokolade.

Kaffen var en La Serrania Decaf fra Good Life Coffee i Helsinki. Kaffebønnene stammer fra Huila-regionen i Columbia og har rene, balanserte smaker som passet godt til den mørke sjokoladen.


Gulrotkake med kaffekrem

Crackhead Beaver
Molo Brew
West Coast IPA
8%

Klassisk combo som funker overraskende godt. Nå som Vestkyst-stilen begynner å komme tilbake etter årevis hvor New England-stilen har dominert markedet, var det ekstra gøy når Molo sin bryggmester Randy Jensen sitt humlebitre brygg var tilgjengelig på tapp.
Sødmen i kaken matchet godt til maltsødmen i ølet, krydderet i kaken går i fint tospann med humlen og den kremete glasuren finner sin dansepartner i de bitre tonene i ølet.

Kaffen er fra Solberg Hansen, som er den faste espressokaffen de bruker på Den Gode Smak. Pistet inn i kremfløte, var den et kremete og bittert tilskudd som komplementerte kaken.

 

Surdeigbrød fra Fole godt med Stranda skinke og kremet smør

Black Smoke Rising
Lervig Local
Rauchbier
4,7%

Jeg ville ta den milde, fine røyksmaken i dette ølet og komplimentere det med salt kjøtt, smør og deilig surdeigsbrød.
Noen røykøl kan bli veldig intense, men det er også mer egnet til kraftigere røykte pølser, eisbein og bacon som man finner i Tyskland, Polen, Ungarn og resten av Øst-Europa. I Lervig Local sin Black Smoke Rising får du en mild og jovial røyksmak fra ølet, som passer godt til våre mildere røkte kjøttvarianter, som skinke, pølse og bacon. Og som komplementerer godt smør og surdeigsbrød.
Ølet tilfører en elegant touch, slik at vanlig kokt skinke får mer lignende toner til en bayonne skinke, eller en enkel spekeskinke får mer dybde og smak.

 

Havrecookie med sjokolade

BA Contains Nuts (2022)
Dok Brew

BBA Imp stout
11,2%

En mektig kjeks fylt av deilige smaker av vanilje, havre, sjokolade måtte matches med en malttung drikke. Den fete, sødmefulle kjeksen finner balanse med de lette, bitre tonene i maltbasen fra stouten, hasselnøttene gir enda en dimensjon til kjeksene og til slutt så gir tonene fra bourbonfatene det lille ekstra løftet på slutten.

Kaffen er en Sumatra fra Orang Utan Coffee Project i Aceh, Bener Mariah-provinsen i Indonesia og importert fra Kaffibrugghúsið i Reykjavík.

 

Det var mange som fikk en ny opplevelse med øl og mat, spørsmålene fortsatte å komme lenge etter vi var ferdige og det var en meget givende kveld med storfornøyde gjester og verter.

Dette er noe av det morsomste jeg gjør i fortellingen om øl og mat. Det er sjeleglede når folk blir engasjerte og entusiastiske for nye smaker og opplevelser, så det er en ære å få være med på slike arrangement.

 

Hva skjer i øl-Oslo? Uke 16 & 17

Mandag 15. april

Music Quiz Brewgata idag med Mike fra The Magical Mystery Quiz

 

Oslo Mikrobryggeri har også Musikk-quiz på mandager! Husk å booke bord på omb.no

 

Tirsdag 16. april

The BD57 Quiz er som de mest obeservante sikkert har fått med seg, en ukentlig quiz på BD57

 

Onsdag 17. april

Crow har vært med å lage Hoptweak #10 med Haandbryggeriet, som lanseres med brask og bram på puben i Torggata idag


BD57
har Wings Wednesday hver onsdag med ‘all you can eat’ Buffalo wings og et godt utvalg øl. Bordbestilling!

 

Pop-culture quiz med Mike fra Magical Mystery QuizRingnes Brygghus

 

Torsdag 18. april

 

Fredag 19. april

Babylon Bar ved St. Olavs plass har Sour beer release med Macondo. Tropic Thunder og Tropical Breeze fra Dugges, Unconditional Love fra Dealbreaker, samt Duchesse Red fra B. Verhaeghe er på tapp, med flere nyheter på flaske og boks

 

Lørdag 20. april

Henry & Sally’s inviterer til Bent Gate Brewing Happy 420/1st birthday med følgende øl fra Bent Gate tilgjengelig:
– Cloudy With A Chance of Hops (Juicy NEIPA 7.4%)
– Unicorns & Double Grainbows (Sour DIPA 8%)
– Oat of this World (Oat Cream DIPA 8%)
– Oat of this Galaxy (Thiolized Oat Cream DIPA w/ Galaxy 8%)

Les mer om de to Gjerdrum-baserte gutta fra Colorado som står bak Bent Gate Brewing her

 

Søndag 21. april

Hver søndag har Crow Bar Søndagsdeal med meget gode priser på både babb og noe læsk fra kl. 18:00 og utover

 

Mandag 22. april

Music Quiz Brewgata idag med Mike fra The Magical Mystery Quiz

 

Oslo Mikrobryggeri har også Musikk-quiz på mandager! Husk å booke bord på omb.no

 

Tirsdag 23. april

The BD57 Quiz er som de mest obeservante sikkert har skjønt, en ukentlig quiz på BD57

 

Onsdag 24. april

BD57 har Wings Wednesday hver onsdag med ‘all you can eat’ Buffalo wings og et godt utvalg øl. Bordbestilling!

 

Pop-culture quiz med Mike fra Magical Mystery QuizRingnes Brygghus

 

Torsdag 25. april

 

Fredag 26. april

 

Lørdag 27. april

 

Søndag 28. april

Hver søndag har Crow Bar Søndagsdeal med meget gode priser på både babb og noe læsk fra kl. 18:00 og utover

To nye gin fra Atlungstad

Jeg har vel først og fremst dekket akevittene til Atlungstad Brenneri, men disse ginene var vanskelig å la gå hus forbi…

 

DRY GIN No 7

Gin No7 er en unik blanding sammensatt av syv botaniske ingredienser, som ikke bare gir den navnet sitt, men også dens karakteristiske smakprofil. I tillegg til den fremtredende smaken av einerbær og pomerans, gir de andre norske vekstene som granskudd, grønn koriander, spansk kjørvel, pors og reinlav en subtil og kompleks aroma til denne ginopplevelsen. Atlungstad har brukt egenprodusert norsk potetsprit til denne ginen, som legger til en lokal tilsnitt til produktet.

Emballasjen til Gin No7 er laget av resirkulerbar PET og er en lettvektsvariant som kan pantes. Dette smarte designvalget bidrar til å redusere både energiforbruket og utslippene knyttet til produksjon og transport av flasken, noe som gjør den til et mer miljøvennlig valg. Og enklere å ha med seg på tur.
Ved å velge denne formen for emballasje tar forbrukerne et viktig steg mot å ta bedre vare på miljøet. Ethvert bidrag, uansett hvor lite det måtte virke, er en positiv handling i retning av en mer bærekraftig fremtid.

 

Atlungstad Brenneri
Gin No. 7
Gin   40%   0,50l   kr 387,90

Farge: Blank med gulaktig skjær
Aroma: Fint preg av einebær og sitrus mot søtlig graprefukt, mandarin og barnåler over et floralt bakteppe hvor det også ligger noe urter under
Smaker: Ren og fin hvor det igjen er einer, barnål og sitrus som er mest fremtredene over en floral base. God fylde

 

 

 

 

TUDDAL GIN

Her har Atlungstad laget en klassisk gin vor einer og sitrus dominerer.
Hver flaske er tilsatt to einerbær, som gradvis vil tilføre en ekstra porsjon einerpreg i tillegg til litt farge til produktet.
Gin’en er produsert i samarbeid med Terje Wårås, som er kjent for de aller fleste som har noe med Tuddal, Tuddal høyfjellshotell og Kjerringsteinsløypa i Telemark å gjøre.

Atlungstad Brenneri
Tuddal Gin
Gin   40%   0,70l   kr 499,90

Farge: Klar
Aroma: Einebær, sitron, appelsin, noe anis og barnål
Smaker: Mye av det samme går igjen i smaken, men de andre krydrende er mer fremtredende enn de var i aromaen, selv om einebær preger smaken også.

Hva skjer i øl-Oslo? Uke 11 & 12

Mandag 11. mars

Music Quiz Brewgata idag med Mike fra The Magical Mystery Quiz

 

Oslo Mikrobryggeri har også Musikk-quiz på mandager! Husk å booke bord på omb.no

 

Dr. Jekylls har fått tak i Springbank og her eksklusiv smaking med Ivar Aarset denne mandagen. Selv om det ikke er øl, er det god drikke, som jeg skal sjekke ut. PÅMELDING!!!!

 

Tirsdag 12. mars

The BD57 Quiz er som de mest obeservante sikkert har fått med seg, en ukentlig quiz på BD57

 

Onsdag 13. mars

Brygg Oslo disker opp med Emperor’s Brewery Showcase hvor tre av ølene til det engelske bryggeriet er på tapp og Damian fra bryggeriet henger i baren

 

BD57 har Wings Wednesday hver onsdag med ‘all you can eat’ Buffalo wings og et godt utvalg øl. Bordbestilling!

 

Pop-culture quiz med Mike fra Magical Mystery QuizRingnes Brygghus

 

Torsdag 14. mars

Hopyard holder Siemàn bottle share i Mathallen på torsdag. Les mer om ølene og bryggeriet i min sak her

 

Ølekspert og forfatter Lars Marius Garshol stiller på Ringnes Brygghus og skal fortelle oss om Ølets Historie i Norge gjennom bilder (det blir nok noe prating også)

 

Fredag 15. mars

“Hele Norges” Scotsman gjenåpner denne fredagen og du er hjertelig velkommen

 

Lørdag 16. mars

Det blir Marlobobo triple releaseBrewgata fra 15, med tre helt nye, fantastiske mjød fra flaske.

 

Søndag 17. mars

Hver søndag har Crow Bar Søndagsdeal med meget gode priser på både babb og noe læsk fra kl. 18:00 og utover

 

Mandag 18. mars

Music Quiz Brewgata idag med Mike fra The Magical Mystery Quiz

 

Oslo Mikrobryggeri har også Musikk-quiz på mandager! Husk å booke bord på omb.no

 

Tirsdag 19.mars

The BD57 Quiz er som de mest obeservante sikkert har fått med seg, en ukentlig quiz på BD57

 

Onsdag 20.mars

BD57 har Wings Wednesday hver onsdag med ‘all you can eat’ Buffalo wings og et godt utvalg øl. Bordbestilling!

 

Pop-culture quiz med Mike fra Magical Mystery QuizRingnes Brygghus

 

Torsdag 21. mars

Matthias fra Schlenkerla kommer til Oslo og Cafe Sara/Verkstedet denne torsdagen for smaking og Mini-TTO

 

Fredag 22. mars

Røør byr på White Dog Brewing Showcase og du får møte både den nederlandske bryggmesteren og importøren 

 

Lørdag 23. mars

 

Søndag 24. mars

BD57 og Dogman slår igjen på stortromma for våre firbeinte venner og inviterer til Easter Dog Pawty.

 

Hver søndag har Crow Bar Søndagsdeal med meget gode priser på både babb og noe læsk fra kl. 18:00 og utover

Nye spennende surøl fra italienske Siemàn

Siemàn er et nord-italiensk gårdsbryggeri som ligger i hjertet av provinsen Vicenza, nærmere bestemt Villaga i Veneto. Med et navn som springer fra den lokale dialekten, betyr Sieman “seks hender”.

 

Disse seks hendene, tilhørende de tre brødrene Marco, Daniele og Andrea Filippini, er selvfølgelig grunnleggerne av gårdsbryggeriet. Selv om de kommer fra forskjellige bakgrunner, deler de en lidenskap for naturen og de autentiske smakene den gir.

Da de støtte på en landeiendom i Colli Berici, som ligger nord for Vicenza, visste de øyeblikkelig hva de måtte gjøre. Deres første prosjekt var vinproduksjon. De tre brødrenes fokus lå på lokale druer og produksjon av naturviner; rå, autentiske, og ekte produkter som speilet området, terroiren, sin sjel.

Men deres lidenskap for lokale råvarer og håndverk lot dem ikke stoppe ved vin. De bestemte seg for å utforske ølbryggingens verden i tillegg. Her også omfavnet de det lokale, ved å bruke naturlig fermentering, lokale druer, druejuice eller most, samt andre regionale ingredienser som urter, frukt og bær. Alle ølene deres blir modnet på eikefat og gjæret med Siemàn sitt husgjær, og resultatene er komplekse, syrlige, og unike øl. Mange av dem faller inn under stilen “italian grape ale”, og hver eneste av produktene deres bærer tydelige preg av den lokale forankringen.

Italian grape ale
Italian grape ale forener ølets unike egenskaper med druens subtile nyanser, som gir et mer funky, fruktig og ikke minst syrlig saison/farmhouse-aktige surøl.
Det er komplekse surøl, selv om de er mer nedtonede enn lambic-øl. Ved å fremheve spesifikke druesorter, tilfører hvite druer noter av aprikos, appelsin, fersken og ananas, mens røde druer tilbyr hint av røde bær og kirsebær.

Humleprofilen er dempet og gir ølet en delikat bitterhet og hjelper med å fremheve druenes egenart. Harmoni er nøkkelen. Ølets egenskaper skal beholdes samtidig som det også viser frem druens karakteristikker. Balanse er viktig for å komplementere druenes og ølets kvaliteter.

Siemàn er ikke bare et bryggeri; det er et uttrykk for brødrenes lidenskap for håndverk og forbindelsen til deres omgivelser. Hvert slurk av deres øl forteller historien om Veneto-regionens rike arv og smaksopplevelser.

 

Siemàn
Incrocio Rosso
Wild Sour Ale with Grapes 6,2% 0,75l kr 209,90

Farge: Uklar, rødoransje
Aroma: Fin syrlighet med kjeller og eike toner. Noe sitrus, druer, stenfrukt og funk
Smaker: Mye av det samme går igjen i smaken, men her kommer det mer sitrus og hint mot hvitvinseddik over de funky brett-tonene, så ligger det nesten et tynt lag av røde bær før kvede, druer og sitronskall sklir ut i ettersmaken. Ørlite hint mot pomelo i avslutningen. Lett karbonering.
Lette, fine toner som er elegante.

Lasse L 8,75/10 Untappd 3,99

 

Siemàn
Incrocio Bianco
Wild Sour Ale with Grapes 6,3% 0,375l kr 140,90

Farge: Uklar, lys gyllen
Aroma: Lett syrlig med papp, stall og svidd gummi med noe fruktig liggende under
Smaker: God syrlighet, sitrus og hvitvinseddik, noe stenfrukt, eik og funky toner som går mot stall og mugg. Får en tørr følelse av veldig mye syre. Florlett karbonering.
Spennende kontraster fra aroma til smak og har intrikate smaker som stikker mer frem individuelt, på forskjellige plan, med forskjellige oster og spekemat

Lasse L 8,5/10 Untappd 3,99

 

Siemàn
Hop & Stave
Hoppy Wild Sour Ale 5,7% 0,375l kr 122,90

Farge: Tåkete, dyp gul med hvitt skum
Aroma: Lett søtlig med fremtredende humlearoma. Grønne toner a gress, høy og urter. Tropiske toner mot mango, hvit fersken og papaya. Det er både appelsin og sitron å spore her også. Hint av brett i bakgrunnen
Smaker: Svinger mellom lett søtlig New England-aktig IPA til en fruktig surøl. Det er sitrusen som treffeer deg før, sitronsaft, så appelsin. De tropiske tonene er syrlige, men leker fortsatt rundt mango og fersken. Noe sitrussmoothie i ettersmaken. De grønne humletonene gjør at den vingler mellom stilene, men der det er humle som preger aromaen, er det surølet som tar fører setet i smakene.

Lasse L 8/10 Untappd 4,00

 

Siemàn
Samba
Wild Sour Ale with Elderflowers and Grapes 6,2% 0,375l kr 132,90

Farge: Uklar, lys gyllen med hvitt skum
Aroma: Herlig funky toner med florale toner fra hylleblomst. Noe sitrus i bakkant
Smaker: Fin syrlighet med funky toner. Mye sitrus, florale toner, fuktig kjeller og stenfrukt. Kommer endel hylleblomst i avslutningen som holder seg godt

Lasse L 9/10 Untappd 3,95

 

 

Siemàn
On The Peach
Wild Sour Ale with Ancient Peaches 5,3% 0,375l kr 142,90

Farge: Didig, lys gyllen med hvitt skum
Aroma: Lette syrlige toner mot sitrus, eddik og umoden fersken med hint av funky toner i bakgrunnen
Smaker: God syrlighet, frisk, men kanskje noe tynn? Her er det sitron og hvit fersken som kommer tydelig frem, men det ligger noe floralt under med hint av funk her også. En lettere og enklere surøl, men forfriskende

Lasse L 8,5/10 Untappd 4,06

 

 

SPOILER ALERT! Chimay Beermakers dinner på Nedre Foss Gård

Ærverdige øl fra Chimay kombinert med kjøkkenet på Nedre Foss Gård, lager en spennende ramme for den troligvis beste kulinariske øl- og matopplevelsen i Oslo førstkommende torsdag.

I 1850 bestemte en liten gruppe munker fra Westvleteren seg for å etablere et kloster på Scourmont-platået, med et enkelt formål; å støtte Chimay-regionen. De hadde en visjon om å skape et bærekraftig samfunn som kunne bidra til fellesskapets utvikling.

I begynnelsen arbeidet munkene hardt for å bygge et hjem og et liv i harmoni med naturen og lokalsamfunnet. Men det var en spesiell dag da de tok en betydelig beslutning. De bestemte seg for å utnytte vannet som fantes på dette myrlendte området til å produsere øl.
I tillegg begynte munkene etterhvert å produsere ost.

Og det er her en av overraskelsene kommer: det blir ikke bare Chimay-øl på Beermaker’s Dinner på Nedre Foss Gård kommende torsdag, men det blir to oster fra munkene på Scourmont i tillegg til 5-retters middag!

Beermaker’s Dinner i Nedre Foss Gård sitt klassiskt utsmykkende Chambre Séparée, hvor barsjef Amit Raithatha og Chimay sin Marie-Josée Mous vil geleide deg gjennom en 5-retters middag med 7 øl fra klosterbryggeriet, pluss oster og enda en overraskelse, blir utvilsomt en spennende og interessant opplevelse for de som bestiller plass ved bordene.

Bakgrunnen til Chimay, alt om øl- og osteproduksjonen, anekdoter og ikke minst fremtiden for trappist bryggeriene vil være fortellingene som bidrar til å gjøre dette til en eventyrlig aften ved Akerselvas bredder mens man nyter god øl og mat i de historiske omgivelsene.

Det hele skjer torsdag 7. mars, starter klokken 17.30 og koster meget respektabelt 1295 kroner for hele gastronomiske herligheten.

Man kan booke plass ved langbordet på [email protected] eller ringe 9233 8293.

 

MENYEN

Aperitif
Chimay Blue Sabayonne
served with Chimay Blue

First course
Atlantic cod ceviche, pine and lime
served with Chimay Gold

Second course
Cod-roe croquette, smoked eel and beurre blanc
served with Chimay Trippel

Third course
Garlic Mousseline, snails and parsley
served with Chimay Red

Fourth course
Dry-aged pork neck, glazed apples and an English cider sauce
served with Chimay 150 Green & Chimay Reserve Calvados BA

Fifth course
Chocolate fondant, caramel sauce, whisky & raisin icecream
served with Chimay Grand Reserve Whiskey BA

Hva skjer i øl-Oslo? Uke 9 & 10

Mandag 26. februar

Music Quiz Brewgata idag med Mike fra The Magical Mystery Quiz

 

Oslo Mikrobryggeri har også Musikk-quiz på mandager! Husk å booke bord på omb.no

 

Tirsdag 27. februar

The BD57 Quiz er som de mest obeservante sikkert har fått med seg, en ukentlig quiz på BD57

 

Onsdag 28. februar

BD57 har Wings Wednesday hver onsdag med ‘all you can eat’ Buffalo wings og et godt utvalg øl. Bordbestilling!

 

Pop-culture quiz med Mike fra Magical Mystery QuizRingnes Brygghus

 

Torsdag 29. februar

Det er Mini-release på øl fra CLAG (Cocky Little Asian Guy) BrewingHenry & Sally’s

 

Hopyard på Mathallen har Revel Cider co Showcase idag med spennende drikke fra den kanadiske siderprodusenten

 

Svartberget Fjällbryggeri har TTOGrezzo med hele 7 øl fra det svenske bryggeriet

 

Fredag 1. mars

Det blir Rebel Beer Fest på fredag og lørdag med masse spennende på programmet (som jeg har skrevet om her)

 

Lørdag 2. mars

Det blir Rebel Beer Fest på fredag og lørdag med masse spennende på programmet (som jeg har skrevet om her)


Røør har Bonsak Malt Showcase, hvor malteriet fra Trøndelag har levert malt til 6 av ølene som kommer på tavla

 

Søndag 3. mars

Hver søndag har Crow Bar Søndagsdeal med meget gode priser på både babb og noe læsk fra kl. 18:00 og utover

 

Mandag 4. mars

Dr. Jekylls har arrangementet Bushmills og ost denne mandagen. Selv om det ikke er øl, er det god drikke og mat, som jeg skal sjekke ut

 

Music Quiz Brewgata idag med Mike fra The Magical Mystery Quiz

 

Oslo Mikrobryggeri har også Musikk-quiz på mandager! Husk å booke bord på omb.no

 

Tirsdag 5.mars

Første tirsdag i måneden og det betyr Oslo Beer Mile, som er nummer 43 i rekken

 

The BD57 Quiz er som de mest obeservante sikkert har fått med seg, en ukentlig quiz på BD57

 

Onsdag 6.mars

BD57 har Wings Wednesday hver onsdag med ‘all you can eat’ Buffalo wings og et godt utvalg øl. Bordbestilling!

 

Pop-culture quiz med Mike fra Magical Mystery QuizRingnes Brygghus

 

Torsdag 7. mars

Nedre Foss Gård har Chimay Beermaker’s Dinner med fem lekre retter og fem deilige øl til. Bordbestilling!

 

Fredag 8. mars

Kvinnedagaen betyr ølglede med Humlepupp 2024 hvor kvinnelige bryggerie og bryggeriansatte stiller med skummende fristelser for alle som tar turen innom BD57

 

Brygg får besøk av sjefsbrygger Sofie de Ronde hos Burnt Mill som har 7 øl på krankupp i Storgata denne fredagen

 

Lørdag 9. mars

 

Søndag 10. mars

Hver søndag har Crow Bar Søndagsdeal med meget gode priser på både babb og noe læsk fra kl. 18:00 og utover

Program for Rebel Beer Fest i Oslo 1. og 2. mars 2024

 

 

 

 

Den 1. og 2. mars 2024 er det IT-huben midt i Oslo-sentrum, Rebel, som byr opp til sin aller første ølfestival i lokalene ved St. Olavs plass.
Med over 30 bryggerier fra både inn- og utland, er det et bredt spekter med øl å utforske.

 

Lars Kolstad Huse, festivalsjefen som også er bryggemesteren til Ølsmia (som ligger vegg i vegg med Skråplanet i nettopp Rebel-kvartalet) har hatt frie tømler når han ville skape Ølfestival en på Rebel. 
“Jeg kan nesten ikke skjønne hvordan jeg har bare fått gjøre ALT jeg vil!!!” smiler Huse bredt. “Men det blir fantastisk å dele kreativiteten, lidenskapen og ikke minst kvaliteten som er på det norske håndverksølmarkedet. Fra malteri, bryggere og brygheriansatte til kokker, forfattere og gledesspredere av øl som har middag, brunch, smakinger og foredrag” forteller han mens han skjenker øl til Rebels lunsjgjester denne fredag ettermiddagen.

 

Det blir ikke bare vanlig Ølfestival med øl fra bryggerienes tappetårn, men i tillegg blir det gratis foredrag med Knut Albert Solem (om norske bryggerier) , Tyson Weaver (fra Bonsak malt om malt i Norge) og Torkjel Austad (fra Bygland bryggeri som skal snakke om kveik), det blir ølsmakinger med tønnelagrede øl, østers og Guinness, ost og øl, samt sjokolade og øl. 
Og på toppen av alt dette har Skråplanet Beermakers Dinner, hvor Ølsmia, Beer Flag og Brasserie Brabandere konkurrerer mot Ringnes om beste øl til hver rett (jeg var på Beermakers Dinner på Skråplanet og skrev om det for Ølportalen). Det burde være noe for alle å purre smaksløkene med.

Til og med en bruchtallerken er å få kjøpt på lørdagsformiddagen, samt at både den italienske og thai-restauranten tilknyttet Rebel er åpne for matlysten underveis.

Så her er det duket for en travel helg med god mat og drikke på Rebel Beer Fest 1. og 2. mars! 

 

2-dagers festivalpass: 550,-
Dagspass: 300,-
Prisen inkluderer inngang + smaksglass + 8/4 drikkebonger.
Billetter kan kjøpes via LetsReg

Man må kjøpe billetter til smakingene, dette dukker opp som valg når man velger dags/festivalpass.


Program for festivalen

Fredag 1 Mars:
15.00: Dørene åpner
16:00: Foredrag: Fremveksten av bryggerinæringen i Norge, med Knut Albert Solem
17:00: Tasting: Tønnelagret øl, med Rune Ottersen fra Haandbryggeriet
18:00: Beermaker’s Dinner på Skråplanet. Standard eller vegetar servert battle-style. 3x
Ringnes vs Beer Flag, Ølsmia og Brouwerij de Brabandere. Konferansier: Hans Ingi
Tryggvason.
22.00: Messeområdet stenger. Nachspiel på Skråplanet.

 

Lørdag 2 Mars:
12.00: Beermaker’s Brunch i Rebel Hangout. Buffet + 4 ølsmakinger. Hogna, Svartberget,
Ølsmia og Frydenlund.
14.00: Festivalområdet åpner
14.30: Tasting: Østers + øl med Guinness, Beer Flag og Ølsmia
15:00: Foredrag: Malt – ølets sjel, med Tyson Weaver fra Bonsak Malt
16.30: Tasting: Sjokolade + øl med Sigrid Strætkvern fra Ringnes.
18.30: Foredrag: Kveik og tradisjonsbrygging med Torkjel Austad fra Bygland Bryggeri
19.00: Tasting: Ost + øl, med Carl fra Rodebak Farmhouse Brewery. 2 oster fra Grindal
Ysteri, 1 ost fra Orkladal Ysteri + 3 øl fra Rodebak.
21:00: Messeområdet stenger. Nachspiel på Skråplanet

Endringer kan forekomme

 

Følgende bryggerier er klare:
Ringnes, Ølsmia, Haandbryggeriet, Amager Bryghus (DK), Churcheim, Mills Brewing
(UK), Brouwerij De Brabandere (BE), Brooklyn Brewery (US), Kinn Bryggeri, Beer Flag,
Wettre Bryggeri, E.C. Dahls Bryggeri, Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk, Nydalen
Bryggeri, Amundsen Bryggeri & Spiseri, Bådin, Schouskjelleren Mikrobryggeri, Sleeping
Village Brewing, Trial and Ale (CA), Svartbergets Fjällbryggeri (SE), ØX Tap Room,
Hogna Brygg, Frydenlund, Rodebak Farmhouse Brewery, Ringnes Brygghus, Brix
Brygghus, Crowbar & Bryggeri, Bygland bryggeri, St. Austell Brewery (UK),
Klosterbraueri Andechs (DE), Jopen (NL) og Molo Brew.

Hva skjer i øl-Oslo? Uke 8 & 9

Mandag 19. februar

Music Quiz Brewgata idag med Mike fra The Magical Mystery Quiz

 

Oslo Mikrobryggeri har også Musikk-quiz på mandager! Husk å booke bord på omb.no

 

Tirsdag 20. februar

 

The BD57 Quiz er som de mest obeservante sikkert har fått med seg, en ukentlig quiz på BD57

 

Onsdag 21. februar

BD57 har Wings Wednesday hver onsdag med ‘all you can eat’ Buffalo wings og et godt utvalg øl. Bordbestilling!

 

Pop-culture quiz med Mike fra Magical Mystery QuizRingnes Brygghus

  

Oslo Mikrobryggeri har også almenn-quiz på onsdager. Husk å booke bord på omb.no

 

Torsdag 22. februar

Marlobobo sin mjød er i fokus med Double BA Stevnsberry Cryo lanseringHenry & Sally’s 
 

 

Fredag 23. februar

 

Lørdag 24. februar

Brygg Oslo setter på 6 øl fra Karlstad-bryggeriet Good Guys Brew. Det er lansering på Frozen Nectar som de lagde med gutta fra Churcheim. De to sistenevnte vil henge i baren utover aftenen.


Marlobobo lanserer tre mjødCafe Sara med Norwalien Nouveau, Fanal Free Jazz og BBA OREN-G tilgjengelig


Brewgata har Seven Island Showcase med ett øl på tapp, tre på flske og to på boks

 

Mysterud Bar på Sagene har bursdagsfest og inviterer nye og gamle gjester til lag

 

Henry & Sally’s inviterer til Hangover Brunch hver lørdag med mat fra La Mayor 

 

Ringnes Brygghus byr på Lørdagjazz med live musikk

 

Grezzo’s midnight pasta tilbyr øl, pasta og snacks når Grezzo sitt kjøkken holder kveldsåpent

 

Søndag 25. februar

Hver søndag har Crow Bar Søndagsdeal med meget gode priser på både babb og noe læsk fra kl. 18:00 og utover

 

Mandag 26. februar

Music Quiz Brewgata idag med Mike fra The Magical Mystery Quiz

 

Tirsdag 27. februar

The BD57 Quiz er som de mest obeservante sikkert har fått med seg, en ukentlig quiz på BD57

 

Onsdag 28. februar

BD57 har Wings Wednesday hver onsdag med ‘all you can eat’ Buffalo wings og et godt utvalg øl. Bordbestilling!

 

Pop-culture quiz med Mike fra Magical Mystery QuizRingnes Brygghus

 

Torsdag 29. februar

Det er Mini-release på øl fra CLAG (Cocky Little Asian Guy) BrewingHenry & Sally’s

 

Hopyard på Mathallen har Revel Cider co Showcase idag med spennende drikke fra den kanadiske siderprodusenten

 

Fredag 1. mars

Det blir Rebel Beer Fest på fredag og lørdag med masse spennende på programmet (som jeg har skrevet om her)

 

Lørdag 2. mars

Det blir Rebel Beer Fest på fredag og lørdag med masse spennende på programmet (som jeg har skrevet om her)

 

Søndag 3. mars

Hver søndag har Crow Bar Søndagsdeal med meget gode priser på både babb og noe læsk fra kl. 18:00 og utover