Brewmaker’s dinner på Asia på Aker brygge

Reklame | Oslo ølfestival, Asia Aker brygge

Tekst og bilder: Thomas Skilnand og David S. Jacobsen

Tanken om at øl kan brukes til mat, utenom på julaften, og fungere både som et supplement til og en mulig erstatning for vin til måltidet, har vunnet mye grunn de seneste årene.

Dette kom først til uttrykk her i landet ved at flere versjoner av Bryggeribråk-konseptet dukket opp rundt om, der to bryggerier konkurrerer om å sette det beste ølet til en satt meny. I den senere tid har det blitt avholdt stadig flere Brewmaker’s dinners. Her samarbeider ett eller flere bryggerier med kjøkkenet på en restaurant om å finne fram til spennende kombinasjoner av mat og øl.

I forbindelse med Oslo ølfestival 2. og 3. november ble det avholdt en håndfull slike middager rundt omkring på Aker brygge og Tjuvholmen. Vi besøkte den kanskje mest eksotiske av disse. Et samarbeid mellom restauranten Asia og det japanske bryggeriet Yo-ho Brewing Company.

Bryggeriet er et av de eldste håndverksbryggeriene i Japan, og har base i Nagano. De ble grunnlagt for å introdusere ales til et stort sett lagerdrikkende japansk folk. De sortene som importeres til Norge og Europa i dag, er stort sett basisutvalget deres og derfor det importøren kaller gode «entry beers», men det betyr også at de blir lettere å pare med mat.

Den litauiske importøren, Raoul, nå bosatt i Tokyo og ansatt i selskapet Birru Ltd., kan likevel fortelle at bryggeriet hvert år blant annet brygger sin egen barley wine, og at for noen år siden dukket det opp en liten batch av dette ølet på Systembolaget. Så det er jo lov å håpe at det kan dukke opp noe sånt her i landet etter hvert også. De har også som et av de første bryggeriene i Japan begynt å eksperimentere med fatlagring, men der må vi nok vente lenger før vi har mulighet til å få tak i noe. Disse selges i dag på forhåndsannonserte nettslipp og er i følge Raoul utsolgt i løpet av få minutter.

Asia er en koselig restaurant nede ved bryggen, nesten ved inngangen til Aker brygge når du kommer fra Rådhusplassen. De serverer det man nok kan kalle moderne asiatisk fushionmat med hovedvekt på Sørøst-Asia. De har ry på seg for å lage veldig god mat, så vi gledet oss stort.

Lokalene er trendy med en stor bar. Dempet moderne musikk er med på å sette stemningen.

Den fireretters menyen denne dagen besto av:

1. rett: Asiatiske taqutios med laks- og tunfisktartar + gyoza med gresskar og ingefær.

Ølet var Suiyoubi White Ale, en hveteøl med appelsinskall og koriander

2. rett: Dirty Italian maki roll med carpaccio og trøffelvinaigrette.

Ølet var en Karuzawa Pale Ale, en fruktig pale ale

3. rett: Robata-grillet Thai Pork Belly m/Thai mangosalat

Ølet var en Aooni IPA, en klassisk IPA, men med noe dempet humlebitterhet

4. rett: Chocolate, chocolate, chocolate melkesjokoladekake, mørk sjokoladesorbet, chai-te-mousse og miso-karamell.

Ølet var en Tokyo Black, en klassisk, ganske tørr engelsk porter

Til slutt fikk vi servert kaffe.

Det må være lov til å si at maten var akkurat så god som vi hadde hørt og håpet på. Smakene var gjennomgående balanserte og i harmoni med hverandre. Alle rettene var av en slik kvalitet at vi gjerne spiser dem igjen, både én, to og tre ganger. De to første rettene i særdeleshet er mer enn nok til å ta en tur tilbake. Det er alltid gøy å smake noen helt nye kombinasjoner, som du føler at utvider smaksrepertoaret ditt, og som i tillegg smaker så nydelig. Det å få to sånne retter rett etter hverandre er ikke hverdagskost.

Kombinasjonene av øl og mat traff også rimelig godt. Hveteølen til første rett fungerte litt på forskjellig måte med de to elementene. Sammen med fisken i taquitosen supplerte den smaken med litt ekstra sitrus og krydder fra appelsinskallet og korianderen. Til gyozaene, som var mer krydret, fungerte den mer som en smakstilbakestiller enn et faktisk supplement, men den bidro til å dempe krydderpreget og gjøre munnen klar for neste bit.

Pale alen til andre rett var også et godt valg. Dette er en fruktig pale ale, som vi synes har noen plommeaktige toner i smaksbildet. Den komplementerte maki-rullen svært bra.

Til tredje rett syntes vi IPA-en fungerte veldig godt sammen med mangosalaten. Til ribba ville vi nok selv ha valgt en litt kraftigere IPA som bedre kunne skjære gjennom fettet, uten at det kan kalles en bom.

Porteren funket veldig bra til desserten, da den heldigvis er ganske tørr, slik at den kunne balansere ut alle de søte elementene i desserten i stedet for å bygge på dem. Vi tar oss likevel i å drømme om å prøve noe tilsvarende med bryggeriets barley wine en dag. Mistenker at det også kunne fungere utmerket.

Konklusjonen på kvelden er altså at vi fikk servert nydelig mat med øl som passet rimelig bra til. Øl står ikke noe tilbake for vin som drikke til mat. Og vi har fått et par nye retter på listen over livretter.

#lassel #asiarestaurant #osloølfestival #akerbrygge #yohobrewing #øl #ølogmat

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg