Vegetarburger i protest!

 

Hvem skulle tro at jeg ville irritere meg over ferdiglaget veggis-mat, spesielt burgere, slik at jeg delte vegetariske oppskrifter med almuen?


Coop vegetardag” er svaret.
En tur i butikken og jeg ble nyskjerrig på “nyhet”- lappen som hang over disken.
Coop rødbetburger og bønne- og erteburger. 74% rødbet i den første og 76% bønner og erter i den andre.
Så kom sjokket. To små 80 grams vegetarburgere koster 340 kroner per kilo!!!!
340 KRONER PER KILO!!!
Vi snakker entrecote av okse kjøpt hos slakter -pris!

Rødbeter ligger på cirka 25 kroner kiloen (med 74% rødbet i burgeren, så er altså prisen ca. 19/kg i burgeren).
Unnskyld språket, men hva faen tar dere 321 kroner kiloen for? 


Lasse L/Wiki commons

Jeg har – som ‘alle’ kokker- hatt mine utbrudd pga en regnskogspisende gjest i restauranten, men så fikk jeg det for meg at jeg skulle bli mer kjent med grønnsaker, slik at det igjen skulle gjøre meg mer kunnskapsrik og dyktig som kokk. Det har jo seg slik at mye av basene som blir brukt i mat er løk, selleri, rotfrukter og andre grønnsaker.

Så sagt, så gjort. 
På kjøkkenet til No.14 i Manchester begynte min sous chef Adrian Schubert og jeg å leke med maten.
Det ble mye rart. Mye godt, men noen ting måtte vi tilsette sprøstekt bacon til for å ‘optimere’.
Litt sånn Anti-doping Norge ville sett på vegetar-mat om kokken var norsk…

Uansett, veggisburgere ble en utfordring, men tre typer fungerte hos gjestene. Det være seg vegetarianere eller kjøttetende gjester.

Så da får du disse tre her.
Det tar kanskje litt mer tid å lage disse enn 340- kroner-kiloen-burgerne fra Coop, men magen, lommeboka og selvtilliten har all verdens godt av dette.

Server med burgerbrød og søtpotetfries, eller akkurat hvordan du liker burgeren din. Det er tross alt DIN burger 😉
Kos deg! 
PS! Etter mange hyggelige tilbakemldinger, har det også dukket opp en oppskrift på Kålffel, en falafel versjon med kål.

Rødbetburger


Vic Hammer/ Wiki commons


(4- 5 burgere)

175 gr kepa løk
120 gram rå rødbet
2 fedd hvitløk
2 ss eplecidereddik
2 dl gresskarkjerner
1 dl knuste linfrø
6 dadler, steinfrie
1,5 dl kikertmel
2 flate ts røkt paprikapulver
2 ts Dijon sennep
1 ts havsalt
1 ts malt pepper
1 ts tørket rosmarin
salt og pepper
(eventuelt 1/2 ts flytende røyk aroma)

 

1. Kutt løken i små terninger, fres i olje til den begynner å bli litt brun.
Tilsett hvitløken og fres et minutt til.
Ta så i eddiken og reduser til nesten all eddiken har fordampet.
2. Skrell og riv rødbetene.
Ha alle ingrediensene i food processoren og miks til du får en godt blandet, fast masse.
3. Forme burgerne, dryss over kikertmel på begge sider og stek på middels varme til de er gyllenbrune.

Om du vil fryse burgerne, vil jeg anbefale å tilsette ett egg, så holder de seg bedre.
 

Portobello sopp burger


Wiki commons/ Stephen Hughes

(2 burgere)

2 store portobello sopp
1/2 dl matolje
2 ss balsamico eddik
1 strøken ts hvitløkpure/ finhakket hvitløk
1/2 ts tørket basilikum
1/4 ts tørket timian
1/4 ts tørket oregano
salt og pepper
(krydderiene kan du velge selv. Estragon/ sennep, curry medra eller paprika/ spisskummin funker, men opp til deg)

Bland olje, eddik og krydder.
Legg sopp i marinaden i 20 minutter på hver side.
Stek/ grill soppen.

Server i burgerbrød med salat, tomat, løk

 

 

Bønneburger


Wiki commons/ Greg Smart Rollins

(4 burgere)

Ca. 400 gr sorte bønner, kokt
1/2 grønn paprika
1/2 kepa løk
3 hvitløkfedd
1 egg
1 ts chilli pulver
1 ts spisskummin
salt og pepper

Kjør paprika, løk og hvitløk i food processoren til det er godt most. Ta i et egg og krydderiene og kjør det inn. Tilsett bønnene og kjør på pulserende til du får en godt, blandet masse.

Stekes på middels varme cirka 8 minutter på hver side.

Serveres i burgerbrød med avocado, tomat, salat og løk eller en ananas salsa

Kålaffel

Takk til Odin Lein Strand for oppskriften på kålaffel!

 

#vegetar #burger #vegetarburger #rødbetburger #bønneburger #soppburger #portobelloburger #portobellosopp #vegetardag #coop #kålaffel

2 kommentarer
    1. lisarorvik: Takk!!!
      Frustrert over skyhøye priser på noe som koster veldig lite, så ble bloggen igjen sporet over på litt mat 😉

      Takk skal du ha for meldingen!

      Ha en fortreffelig dag videre!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg